måndag 15 februari 2010

Matvanor i barnfamiljer...

...kan vara nog så olika, och verkar engagera en hel del folk. I alla fall folk med småfolk :-)
(ni andra får ha överseende med detta inlägg)

Alice och jag var på öppna förskolan idag. Jätte trevligt ställe där man träffar lite olika människor, med olika tankar om vad som är bäst för barn.. För visst blir det lätt så, att samtalen kretsar kring de små människorna i våra familjer.

Pratade med en mamma som fortfarande ammar sin 9,5 månaders barn 3-4ggr/natt.
Kunde inte annat än känna; ÅH! Så sköööönt att inte hålla på med det där längre! Det va länge sen lilla Goding Johansson åt på natten.

Mötte en vegetarian som blivit förskräkt då 1års barnet nästan fått i sig kyckling.
Kunde inte annat än att känna: ÅH!! Så skööönt att inte behöva tänka på specialkost! Alli verkar ju tåla allt. Möjligen kiwi som är lite för starkt..

Ett barn (2år) sprang konstant runt med en knäckemacka i handen. Tog den slut hämtade den genast en ny. Likadant hemma sa mamman. Hon hade försökt ta mackan från barnet. Men det blev så mycket skrik då att mamman gav tillbaka mackan...
Kunde inte annat än känna: ÅH!! Vilken puckad morsa. Finns väl ingen anledning att låta barnet springa runt och höja blodsockernivån på eget bevåg hela tiden?

MEM... VEM ÄR JAG ATT DÖMMA?? Hur såg middagen ut här hemma idag egentligen?

Jo:
Alice plockar med majs och morötter från egen tallrik. (Har hon inga bitar att plocka med vill hon inte heller äta maten på skeden) Potatis och kalvfrikadeller, blandat med köttfärssås (rester) bjöds det på, på skeden. Alice plockar morötter först. Får hon upp något hon inte tänkt i handen skakar hon ner det på golvet. Tar plockmaten slut bankar hon den i bordet och det flyger små smulbitar över hela köket.

Vid denna tidpunkt brukar Izza springa runt som en tok runt köksbordet och leta upp alla bitar. Nu har jag tröttnat på det. Izza får sitta en bit från bordet och vänta till vi ätit klart. Då får hon fram och "städa" under bordet. (smidigt måste jag säga, med sån nogrann dammsugare, ha ha)

För att sätta Izza på prov delar jag idag en potatis och "tappar" på golvet. Hon ska INTE fram. Men det gör hon ju, så mamma ropar STANNA!! högt under matstunden. Alice hoppar till och undrar vad det va nu.. Mamma Lotta skrattar så hon nästan gråter, hon ser Izza som kämpar med att sitta stilla på det hala golvet. Hon får "trampa vatten" för att inte halka.
På så vis backar hon, sittandes, långsamt. Tillslut har hon backat in i hörnet :-) Där satt hon sen, duktig och väntade på att vi skulle vara klara vid matbordet. Och blev väldigt glad när hon fick fram och äta rent :-)
Så... Vad lärde jag Alice denna måltid? Att det är ok att kasta mat på golvet?? Inte vet jag. Men mätta blev vi i alla fall. Alla 4 :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar